27iul.
5/5 - (3 voturi)

Ce este o dietă bazată pe plante?

Nu există o definiție standard pentru o dietă bazată pe plante. De obicei, termenul „bazată pe plante” se referă la lipsa produselor de origine animală, dar poate fi folosit pentru a cuprinde o varietate de modele alimentare. Așadar, o dietă bazată pe plante nu înseamnă întotdeauna vegan sau vegetarian. Accentul dietei se pune pe includerea mai multor plante, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, nucile și semințele, precum și fasolea, mazărea și lintea.

Cum rămâne cu proteinele?

O preocupare pe care o aud în legătură cu dietele pe bază de plante este aportul adecvat de proteine de calitate. Proteinele sunt esențiale pentru masa musculară și osoasă, pentru funcția imunitară și pentru susținerea hormonilor. 

Proteinele se descompun în aminoacizi. Organismul dumneavoastră produce unele aminoacizi și apoi are nevoie de ajutorul alimentelor pentru a obține alte aminoacizi esențiali care nu sunt produși în organism. Proteinele provenite de la animale, cum ar fi carnea, păsările de curte, ouăle, laptele, sunt proteine complete, ceea ce înseamnă că acestea conțin toți aminoacizii esențiali. În ceea ce privește proteinele vegetale, doar alimentele din soia sunt proteine complete, ceea ce înseamnă că acestea conțin toți aminoacizii esențiali. Ficatul poate stoca o parte din aminoacizii esențiali, astfel încât nu este nevoie să aveți proteine complete la fiecare masă. Cu toate acestea, este important să consumați o varietate de proteine vegetale pe parcursul zilei pentru a furniza aminoacizii esențiali.

4 sfaturi pentru a începe o dietă bazată pe plante

Dacă vă gândiți la o dietă bazată pe plante, încercați aceste sfaturi:

  • Începeți prin a mânca mai multe alimente vegetale integrale. Încercați să adăugați la mesele dvs. mai multe legume, cereale integrale, nuci, alimente din soia și fasole, mazăre și linte. Umpleți cel puțin 50% din farfurie cu legume fără amidon pentru a ține sub control carbohidrații. Legumele fără amidon, nucile și semințele sunt toate alimente vegetale cu conținut scăzut de carbohidrați. Amintiți-vă că o varietate de alimente vegetale este cheia pentru a satisface nevoile de proteine.
  • Dacă consumați proteine animale, mâncați porții mai mici de carne, păsări de curte și ouă. Gândiți-vă să limitați porțiile la 25% din farfurie. Umpleți restul de 75% din farfurie cu alimente vegetale. Luați în considerare carnea, păsările de curte și ouăle ca o garnitură, nu ca o parte principală a mesei.
  • Schimbați o masă în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi cu o opțiune fără carne. Înlocuiți carnea cu fasole, sau ciuperci atunci când puteți. Găsiți câteva rețete noi pentru inspirație. Căutați versiuni vegetariene ale unor rețete cu carne.
  • Încercați condimentele pe care le-ați adăuga la produsele de origine animală pe legume. Nu uitați de aromele din alte bucătării, cum ar fi mâncărurile mexicane, mediteraneene, grecești, asiatice și indiene, care pot fi încărcate de arome și de plante. Nu uitați, condimentele și ierburile au și beneficii nutriționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.

× Whatsapp